Paluu Mobiili teoria -sivulle


Missä simulaatio tapahtuu? Tärkeää, mitä oppijan päässä tapahtuu. Simulaatioita voi teettä myös aidoissa autenttisissa tilanteissa. Oppijan ohjaus kännykällä ja viesteillä, esim. kielenoppiminen tai asiakaspalvelutilanteessa oppiminen. Vrt. roolipelit > roolipelipedagogiikka. Roolipelissä lähtökohtana: yksi on pelinjohtaja, jokainen luo itselleen roolin, ei näytellä; pelinjohtaja kertoo kehyskertomuksen ja sijoittaa pelin jäsenet tilanteeseen eli luo kontekstin, johon sijoittaa oppijat. Voidaan johdattaa tiettyyn tilanteeseen. Yleensä kehyskertomuksessa on tehtävä, jota ryhdytään yhteisöllisesti ratkaisemaan. M.U.D. kuuluisa roolipeli, tekstipohjainen. (Sims ei ole roolipeli, vaan tietynlainen simulaatio.)
simulaatioweb.gif

Hahmo valitaan ennen peliä. Pelinjohtaja kertoo kehyskertomuksen. Sitten pelaaja keroo, mitä hän tekee. Pelinjohtaja kertoo, mitä tapahtuu, kun pelaaja tekee sitä, mitä aikoo tehdä. Jokaisen pelaajan kanssa keskustellen kehitellään juttua noin minuutti. Pelinjohtaja määrää, miten edetään. Oppimispeleissä on hyvä, että opettaja on pelinjohtaja.

Ensimmäisen kokeilun tunnelmia: olisi ollut helpompi, jos ei olisi ollut niin arkinen ympäristö, pelkää koko ajan, että oikeasti ajattelee, ehkä me tuotiin tähän niitä koettuja tunteita ja ajatuksia. Pelinjohtaja teki pattitilanteissa roolinvaihdoksia, jotta päästäisiin jumista eteenpäin.

Roolipeli on mentaalisimulaatio.
sattiweb.gif

Miten mobiiliroolipeli voi opettaa? Tärkeää saada porukat mukaan ja keskittymään peliin. Hyviä esimerkkejä työssäoppimisen tilanteisiin ovat esim. työturvallisuustarkastus ja siinä olevat roolit tai rakennusluvan hankkiminen. Olisi hyvä rakentaa oppimisprosessia eli ohjaajan rooli on merkittävä, sillä muutoin pelä jää vain kivaksi puuhasteluksi. Siksi etukäteissuunnittelu ja kehysten rakentaminen ovat tärkeitä. Oppiminen ei kuitenkaan tapahdu ilman asian tietoista käsittelyä. Siksi pelin jälkeen tapahtuva reflektointi on tärkeää.
Kognitiivinen_prosessi_roolipelissä.jpeg