Wiki opetuksessa


Anne kertoo kolmen wikin opetuskäyttökuukauden jälkeen


Olen opiskelijoitteni kanssa kokenut hienoja tunteita wikityöskentelyssä ajattelun näkyväksi tekemisestä ja yhteisön potentiaalista. Sellaisen jälkeen tuntuu surulliselta nähdä kaikki ne lukot ja esteet, joita edelleen pidämme paikoillaan.

Yhteistyö ja yhdessä ajattelu ei välttämättä vaadi isoa siivua kallista aikaa (olen kuullut usein, että kyllä juu... mutta en ehdi, on niin kiire). Ajatuksen jakamiseen riittää hetki. Toki on nähtävä se vaiva, että ottaa välineen haltuun. Mutta suurin este lienee vanhojen totunnaisten tapojen murtamisessa.

Vaikka sanoisit vain lauseen tämänkin ajatuksen jatkoksi (klikkaa Edit This Page ja kokeile!), se voi virittää jotain kerrassaan uutta. Ajatuksellasi on arvoa. Yhdessä ajattelussa kaikkien ei missään tapauksessa tarvitse olla samaa mieltä tai edes ymmärtää samoin. Tämä lienee suomalaisen keskustelukulttuurin kummajaisia. Meillä samaa mieltä olevat kerääntyvät keskenään olemaan samaa mieltä (yhdistysten luvattu maa).

Parhaat oivallukset ovat usein kipinöistä leimahtaneita. Siksi olisi tärkeää luottaa ja antaa arvo Toisen toiseudelle. Luottamus tarkoittaa, että Toinen ei ole uhka sinulle, vaikka hän ajattelisi ja ymmärtäisi eri tavalla. Ei meidän tarvitse ensisijaisesti hakea konsensusta vaan mahdollisten maailmaa. Siis luovuuden ja oivallusten tilaa, jossa on vapaus myös kokeilla eri ajatusasentoja.

Wikityöskentely voi avata ajattelun erilaisuutta ja uusia näkökulmia. Filosofian opiskelijani kertoi tästä kokemuksesta oppimispäiväkirjassaan, jossa hän reflektoi Mielen ja aineen -teorian luomisen jälkitunnelmia. Pareittain wikiin kirjoitetut omat teoriat olivat hyvin erilaisia ja silti ne kaikki lähestyivät samaa ilmiötä.

Ensikokemusten perusteella kirjoitin: oppimisympäristö, johon ei sisälly blogia ja wikiä, on vailla tulevaisuutta.

Mitkä ovat wikin parhaita puolia opetuskäytössä? Tähän mennessä olen havainnut seuraavaa:
  1. helppo kasvattaa vähän kerrallaan
  2. uusien sivujen luominen on vaivatonta
  3. aineiston organisointi on havainnollista (navigointi, sisäiset linkit, ulkoiset linkit)
  4. wikin tuottaminen voi olla osa kurssitehtäviä
  5. monta opettajaa voi rakentaa yhteistä wikiä oppimateriaaliksi
>
# wikiin voi upottaa helposti muita mediaelementtejä, esim. uutisotsikot, kirjanmerkit, kuvat, videot, ääni, liitetiedostot
>
  1. wikiä on helppo kuvittaa
  2. kaikkea voi muokata ja virheitä voi korjata, vanhan version voi palauttaa, jos jotenkin pilaa sivun
  3. varmuuskopion ottaminen sivusta käy kätevästi (Wikispaces tekee vaivatta zip-tiedoston wikistä, ks. Manage Space)
  4. wiki rakentuu kuin ihmisen ajatus, ensin on itu, sitten siihen liittyy seuraava, seuraava ja seuraava ja vähitellen kehkeytyy hahmo, joka on alati avoin uusille liitoksille